Vihurirokko - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Vihurirokko

Päivitetty: 04.03.2020

Vihurirokko on vihurirokkoviruksen eli rubellan aiheuttama rokkotauti, joka tarttuu pisaroiden ja hengitystie-eritteiden välityksellä. Taudin itämisaika (aika tartunnan saamisesta oireiden alkuun) on 14-21 vuorokautta, mutta tartunnan saanut henkilö erittää virusta jo noin kahden vuorokauden ajan ennen oireiden alkamista. Vihurirokko on Suomessa hyvin harvinainen, ja nykyisin Suomessa todetaan vuosittain vain muutamia yksittäisiä vihurirokkotapauksia. Maailmanlaajuisesti vihurirokko on kuitenkin edelleen merkittävä lasten sairaus. Vihurirokkoa on esiintynyt viime vuosina enenevästi Euroopassa. 

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Jo epäily vihurirokosta on aihe hakeutua lääkärin vastaanotolle. Jos yleisvointi on hyvä, vastaanotolle ei tarvitse hakeutua yöaikaan.

Vihurirokon oireet ja tutkiminen

Vihurirokko on yleensä tautina lievä ja taudin voi sairastaa oireettomanakin. Tyypillisiä vihurirokon oireita ovat lämpöily, niskan ja leukakulmien suurentuneet imusolmukkeet sekä kasvoilta vartalolle ja raajoihin leviävä hento, punatäpläinen ihottuma. Joskus yleisoireina esiintyy ruokahaluttomuutta, vatsakipua, nivelkipuja tai päänsärkyä. Tavallisesti vihurirokon oireet ja ihottuma väistyvät muutamassa päivässä. Joskus harvoin vihurirokon jälkitautina voi esiintyä aivotulehdus. 

Raskaana olevien on syytä olla kuitenkin valppaampana vihurirokon suhteen, koska se voi tarttua sikiöön ja aiheuttaa vaikean synnynnäisen vihurirokko-oireyhtymän, johon kuuluu sydämen ja keskushermoston rakennepoikkeavuuksien lisäksi muun muassa vaikea kuulovaurio. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sairastettu vihurirokko johtaa lähes aina sikiön synnynnäiseen vihurirokko-oireyhtymään. 

Vihurirokko on Suomessa nykyisin hyvin harvinainen rokotusten ja kansallisen rokotusohjelman myötä. Maailmanlaajuisesti vihurirokko on kuitenkin edelleen yleinen. Vihurirokkoa voi Suomessakin esiintyä rokottamattoman maahanmuuttajaväestön keskuudessa, ja myös lapset, jotka eivät ole saaneet MPR-rokotusta, ovat riskissä sairastua siihen. Vihurirokkoa on esiintynyt viime vuosina enenevästi Euroopassa. Myös Suomessa on todettu vihurirokkoepidemioita lisääntyneeseen matkailuun liittyen.

Vihurirokko varmennetaan verinäytteestä vasta-ainetutkimuksilla tai virus osoitetaan nielusta otetun näytteen ja geenimonistustekniikan (PCR) avulla. Tuhkarokon toteaminen tehdään aina yhdessä infektiotautien erikoislääkärin kanssa ja tutkimusnäytteet tutkitaan Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksella (THL).

Vihurirokon itsehoito

Vihurirokon hoito kotioloissa on oireenmukaista eli tavallisesti hoidoksi riittää lepo, riittävä nesteen nauttiminen sekä kipu- ja kuumelääkitys.

Vihurirokon asiantuntijahoito

Vihurirokon hoitoon ei ole olemassa parantavaa lääkettä ja sen vuoksi hoito onkin oireenmukaista. Joskus lapsen yleisvointi voi olla niin heikko, että lyhytaikainen sairaalahoito on tarpeen.

Vihurirokon ennaltaehkäisy

Vihurirokkoa ehkäistään parhaiten rokottamalla. Vihurirokonkin (rubella) sisältävä MPR-rokote on kuulunut Suomessa lasten rokotusohjelmaan vuodesta 1982. Rokote antaa hyvän suojan vihurirokkoa vastaan ja se on todettu turvalliseksi. Jotta niin sanottu laumasuoja (väestöstä riittävä määrä on rokotettu, jotta tauti ei leviä) pysyy riittävänä, tulee rokotuskattavuuden pysyä hyvin korkeana. THL:n suosituksen mukaan MPR-rokotus tulee antaa 12 kuukauden ikäisille. Rokotukset annetaan yleensä lastenneuvolan käyntien yhteydessä.