Hikka - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Hikka

Päivitetty: 20.09.2018

Hikka eli nikotus syntyy, kun rinta- ja vatsaontelon välissä sijaitseva levymäinen pallealihas supistuu äkillisesti. Tällöin ilmaa virtaa nopeasti suun kautta sisään, ja kurkunpää ja äänihuulet sulkeutuvat samanaikaisesti. Äänihuulten sulkeutumisesta aiheutuu myös hikalle ominainen ääni. Tarkkaa syytä hikan syntymiseen ei tiedetä, mutta tavallisesti se menee ohi minuuteissa. Kaikki ihmiset kokevat hikkaa joskus.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Hikka on erittäin yleinen vaiva, joka hoituu yleensä aina kotikonsteilla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli hikka jatkuu yli kaksi vuorokautta yhtäjaksoisesti, tai pidemmät usean tunnin hikkajaksot alkavat vaivata useammin, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Hikan aiheuttajat ja tutkiminen

Hikka kestää yleensä muutamista minuuteista pariin tuntiin. Pitkittyneestä hikasta puhutaan, kun se kestää yhtäjaksoisesti yli kaksi päivää. Usein hikan laukaisee jokin ruokatorvea tai mahalaukkua ärsyttävä tekijä, kuten erityisen kylmät tai kuumat ruoat, tavallista nopeampi tai liiallinen syöminen tai hiilihappojuomat. Karvaan mahahapon nousu mahalaukusta ruokatorveen (närästys eli refluksitauti) voi myös aiheuttaa hikkaa.

Useiden päivien mittaiseksi pitkittyneen hikan taustalla on usein jokin sairaus, joka vaikuttaa pallean ja kurkunpään alueen hermoihin ja tätä kautta pallealihaksen toimintaan. Tällaisia tiloja voivat olla esimerkiksi ylävatsan sairaudet (kuten palleatyrä tai vatsaleikkauksen jälkitila) tai harvinaisempana aivojen runko-osien sairaudet (kuten MS-tauti, aivoinfarkti tai aivoverenvuoto). Myös jotkin lääkkeet, kuten parkinsonin tautiin käytettävät valmisteet, voivat altistaa hikalle.

Hikka on helppo tunnistaa omatoimisesti. Pitkittyneessä hikassa lääkärin yleistutkimukseen kuuluu mm. hermoston perustutkimus sekä ylävatsan tunnustelu. Lääkärin harkinnan mukaan jatkotutkimuksina käytetään yleisimmin keuhkojen röntgenkuvaa ja verikokeita.

Hikan itsehoito

Usein hikka loppuu itsestään muutamassa minuutissa. Jos hikka jatkuu pidempään, voi hikan lopettamiseksi kokeilla esimerkiksi paperipussiin puhaltamista tai hengityksen pidättämistä mahdollisimman pitkään. Myös veden juonnista lasin ”väärältä” puolen (ulommasta reunasta) tai kuivan sokerin nielemisestä (noin lusikallisen verran) voi olla apua.

Hikan asiantuntijahoito

Pitkittyneessä hikassa taustalla olevan sairauden hoitaminen hoitaa myös hikan. Jos taustalta ei löydetä sairautta, voi lääkäri joskus määrätä esimerkiksi epilepsia- tai pahoinvointilääkkeitä hikan helpottamiseksi tai vähentämiseksi. Ääritapauksissa myös palleahermon katkaisu on mahdollista, mutta siihen turvaudutaan hyvin harvoin.

Hikan ehkäisy

Hikan yleisimpiä aiheuttajia ovat mm. suurten ruokapalojen nielaisu ilman nestettä, hiilihapotettujen juomien nauttiminen sekä vatsan syöminen liian täyteen. Mikäli nämä seikat aiheuttavat usein hikkaa, sitä voi yrittää ehkäistä välttämällä limsojen ja muiden hiilihappoisten juomien nauttimista, pureskelemalla rauhallisesti sekä välttämällä ylensyöntiä.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja