Selän jäykkyys tarkoittaa selän liikkuvuuden rajoittumista, jolloin mm. arkitoimet saattavat vaikeutua. Yleisin syy vaivaan on selän poikkeava rasitus, joka johtaa pitkien selkälihasten jumiutumiseen. Pitkittynyt aamuinen selkäjäykkyys voi olla myös selkärankareuman oire. Lyhytkestoinen selän jäykkyyden tunne on hyvin yleinen, mutta vaaraton vaiva.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Lyhytkestoinen selän jäykkyys esim. rasituksen jälkeen on hyvin yleinen oire. Jos vaivaan ei liity voimakasta selkäkipua, sitä voi turvallisesti lievittää itsehoidolla parin viikon ajan.
Suositellaan jatkotutkimusta
Mikäli selän jäykkyys jatkuu yli 2 viikkoa ilman selvää syytä, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäriin on hyvä hakeutua myös, mikäli selkäjäykkyyteen liittyy muita oireita, kuten voimakkaampaa selkäkipua tai yöllisiä kipuja.
Selän jäykkyyden aiheuttajat ja tutkiminen
Selän jäykkyys tuntuu tyypillisesti alaselässä, ja vaikeuttaa liikkumista sekä arkitoimia (kuten sukkien jalkaan laittamista). Yleensä eteenpäin kumartaminen on hankalaa. Jäykkyyden lisäksi selässä voi tuntua epämääräistä kipua. Selän jäykkyydessä oireilu paikantuu selkään eikä siihen yleensä liity jalkaoireilua, kuten säteilykipua jalkaan. Mikäli säteilyoireet alaraajoihin ovat selkeitä, saattaa kyse olla iskiasoireesta (katso välilevytyrä ja iskias).
Selkeästi aamuun painottuvan ja viimeistään parissa tunnissa ohi menevän selkäjäykkyyden taustalla voi olla selkärankareuma. Aamuista selkäjäykkyyttä esiintyy kuitenkin myös esim. toiminnallisissa eli lihasten toimintaan ja käyttöön liittyvissä vaivoissa, eikä aamuinen selkäjäykkyys itsessään herätä suoraan epäilyä selkärankareumasta.
Selän jäykkyys on helppo todeta omatoimisesti, mutta sen syiden tarkempi tutkiminen vaatii käyntiä yleislääkärin tai fysiatrin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluvat mm. selän liikkuvuuden tutkiminen ja selän tunnustelu. Myös alaraajojen heijasteet eli refleksit sekä lihasten voima tutkitaan. Yleensä tarkempia kuvantamistutkimuksia ei tarvita. Selän röntgenkuva tai tarkempia verikokeita otetaan lähinnä muiden syiden, kuten selkärankareuman, poissulkemista varten.
Lääkärin lisäksi fysioterapeutilla tai mm. kiropraktikolla voi olla tärkeä rooli selän toiminnallisten vikojen tutkimisessa. He voivat tutkia ja hoitaa tarkemmin mm. selän liikkeitä, lihasten tasapainoa sekä selän väsymistä.
Selän jäykkyyden itsehoito
Lyhytkestoisen rasituksen jälkeen ilmaantuva selän jäykkyys hälvenee usein itsestään. Normaalien arkirutiinien jatkaminen voi nopeuttaa paranemista.
Jos jäykkyyteen liittyy selkäkipua, hoitona voi käyttää apteekeista saatavia tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni). Ne ovat selkäkivun hoidossa tehokkaita, koska hoitavat kivun lisäksi myös selkään syntynyttä ärtymysreaktiota. Tulehduskipulääkkeitä on olemassa myös kipugeeleinä (mm. diklofenaakki ja piroksikaami), joita voi sivellä suoraan selkälihaksiin. Jos tulehduskipulääkkeitä ei voida käyttää, myös parasetamoli lievittää selkäkipua. Tarkemmin selkäkivun itsehoidosta on kerrottu erillisessä artikkelissa selkäkipu.
Selän jäykkyyden asiantuntijahoito
Selän jäykkyyden asiantuntijahoito kohdistetaan vaivan aiheuttajan mukaan. Mikäli jäykkyyden aiheuttaa jokin toiminnallinen vaiva, voi kiropraktikko, naprapaatti, osteopaatti tai fysioterapeutti auttaa liikeharjoittelun suunnittelussa. Myös selkälihasten hieronta voi joidenkin kohdalla tuoda apua väliaikaiseen selän jäykkyyteen.
Selkärankareuman hoidosta on kerrottu erillisessä artikkelissaan.
Selän jäykkyyden ehkäisy
Selän ja keskivartalon lihasten hyvä kunto voi suojata selkävaivoilta ja selän jäykkyydeltä. Tarvittaessa ohjeita lihasharjoitteluun saa mm. fysioterapeuteilta, naprapaateilta tai kuntosaliohjaajilta. Selkään kohdistuvaa äkillistä poikkeavaa tai pitkäkestoista rasitusta on myös hyvä välttää.