Patti kiveksessä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (3)

Patti kiveksessä

Päivitetty: 20.09.2018

Patti kiveksessä voi tarkoittaa kiveksen ylimääräistä kiinteää kyhmyä (ns. resistenssiä) tai pullistumaa, mutta sillä voidaan tarkoittaa myös laajempaa kiveksen tai kivesten alueen turvotusta. Patti tai turvotus aiheutuu yleensä kiveksen alueen nestekertymästä (hydroseele eli ”vesikives”), lisäkiveksen hyvänlaatuisesta kystasta eli rakkulasta (spermatoseele) tai kivesten laskimolaajentumista (kiveskohju eli varikoseele). Hyvänlaatuiset kiveskyhmyt ovat verrattain yleisiä: jopa joka neljännellä miehellä voidaan todeta lisäkiveksen kysta tai kiveskohjut jossain vaiheessa elämää.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Kiveksestä löytyvää pattia tai pullistumaa on aina syytä käydä näyttämässä yleislääkärille tai urologille.

Patti kiveksessä - aiheuttajat ja tutkiminen

Tyypillisesti patti tai pullistuma löydetään kiveksestä sattumalta tai esimerkiksi koululääkärin vastaanotolla. Kyhmy on usein oireeton, mutta joskus kasvaessaan se voi aiheuttaa kipua tai epämiellyttävää tunnetta kivesten alueella.

Myös nivustyrä tai kivessyöpä voi olla patin tai pullistuman taustalla. Nivustyrä syntyy, kun vatsaontelon sisältöä työntyy vatsanseinämän läpi nivuskanavan alueelle aiheuttaen tyrälle tyypillisen pullistuman ihon alle. Tyräpullistuman tyypillinen paikka on nivusen alueella tai kivespussin yläosassa. Kivessyöpä taas on melko harvinainen syöpä: se kattaa miesten syövistä vain noin yhden prosentin. Erityisesti nuorten miesten kohdalla tämäkin mahdollisuus on kuitenkin pidettävä mielessä.

Lääkäri voi todeta patin tai pullistuman tunnustelemalla ja tarkastelemalla kivekset. Suurempi kiveksen viereinen nestekertymä voidaan todeta taskulampulla, jolloin kivespussin läpi hohtava valo näkyy punaisena. Jos löydös jää epävarmaksi tai patti on kiinteä tai kova, voidaan muutos tarkastaa kivesten ultraäänitutkimuksella.

Kivespatin asiantuntijahoito

Kiveksessä sijaitsevan patin tai pullistuman hoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Pienet ja oireettomat nestekertymät ja rakkulat eivät vaadi hoitoa. Myöskään oireettomia kiveskohjuja ei aikuisilla tarvitse hoitaa.

Suurempi vesikives tai lisäkiveksen rakkula voidaan hoitaa urologisella leikkauksella. Myös oireilevat kiveskohjut on mahdollista hoitaa leikkauksella tai tukkimalla suurentuneet laskimot (ns. embolisaatio). Kivessyöpä puolestaan hoidetaan poistamalla kives ja siemennuora sekä tarvittaessa antamalla lisäksi säde- tai solunsalpaajahoitoa.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja