Ihon sieni-infektio - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Ihon sieni-infektio

Päivitetty: 31.05.2021

Ihon sieni-infektio (silsa tai kandidiaasi) on yleensä rihmasienten aiheuttama kutiava tulehdustila. Sienistä myös hiivat voivat aiheuttaa ihon tulehduksia, mutta niitä voi olla joskus terveelläkin iholla. Homeet eivät suoraan aiheuta ihon tulehduksia. Rihmasienet voivat tarttua joko toisesta ihmisestä tai eläimestä. Ihon hiivainfektiolla tarkoitetaan tavallisesti Candida albicans -hiivan liiallisen lisääntymisen aiheuttamaa infektiota kosteissa ja hautuvissa taipeissa.  Ihon sieni-infektiot ovat yleisiä ja lähes jokainen saa jossain elämänsä vaiheessa sienitartunnan.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Pienet ihottuma-alueet voidaan hoitaa kotona ilman lääkärissäkäyntiä käsikauppavalmisteiden avulla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin on syytä mennä, jos paikallishoito ei tehoa, ihottuma-alue on hyvin laaja tai vaivan syy on epävarma. Lääkäriin ei kuitenkaan tarvitse hakeutua ilta- tai yöaikaan.

Ihon sieni-infektion oireet ja tutkiminen

Rihmasienet aiheuttavat silsasienitaudin, jolle on tyypillistä varpaiden välien, jalkapohjien, vaippa-alueen, nivustaipeiden tai kynsien sekä joskus hiuspohjan ihottuma. Tyypillisesti ihottuma etenee muodostamalla punoittavan ja hilseilevän reunavallin samalla, kun ihottuma-alueen keskusta paranee. Varvasväleissä silsa voi olla hautunut ja rakkulainen. Jalkasienestä on oma erillinen artikkelinsa. 

Hiivainfektion aiheuttama ihottuma-alue on kostea, punainen, arka ja kutiava ja sen ympäristössä voidaan nähdä erillisiä ns. satelliittinäppylöitä. Hiiva voi olla osasyy myös pitkään jatkuneessa kynsivallintulehduksessa, jossa kynsivallit turpoavat, punoittavat ja irtoavat kynnen pinnasta (lue kynsivallintulehduksesta tarkemmin täältä). Sammas on imeväisten tyypillisin hiivainfektio, jolloin suuhun kehittyy vaaleaa, helposti irtoavaa katetta punoittavalla limakalvopohjalla. Hiivainfektioille altistavat diabetes, ylipaino, kortisonihoito sekä muut elimistön vastustuskykyä heikentävät hoidot, laajakirjoiset antibiootit ja ihon jatkuva hautuminen.

Lääkäri voi todeta ihon sieni-infektion sille tyypillisen taudinkuvan perusteella. Sieni-infektion toteamisen varmentaa ihosta tai kynnestä otettu näyte, joka tutkitaan mikroskoopilla ja sieniviljelyllä. Myös ihon hiivainfektio todetaan yleensä sille tyypillisen taudinkuvan perusteella. Poikkeuksen muodostaa kynsien hiivainfektio, jossa suositellaan hiivanäytteen ottamista ennen hoidon aloittamista (lue tarkemmin täältä).

Ihon sieni-infektion itsehoito ja sienilääkkeet

Ihon pienialaiset sieni-infektiot voidaan hoitaa kotioloissa apteekista ilman reseptiä saatavien lääkkeiden avulla. Paikallisesti joko voiteena tai puuterina annosteltavista sienilääkkeistä ns. atsolit (kuten ketokonatsoli tai mikonatsoli) tehoavat tavallisimpiin rihmasieniin ja hiivoihin. Myös natamysiiniä ja terbinafiinia sisältävät valmisteet toimivat yleensä hyvin. Sienilääkkeet tehoavat heikosti ihoinfektioita aiheuttaviin bakteereihin, joten jos ihottumassa on mukana bakteereita, hoidon alussa voidaan tarvita yhdistelmähoitoa bakteereihin tehoavan valmisteen kanssa.

Paikallisia lääkevoiteita ja -puutereita käytetään yleensä kahdesti päivässä 2-3 viikon ajan. Hoidon kulmakivi on ihon perushoito eli pesu vedellä ja saippualla kahdesti vuorokaudessa, perusteellinen kuivaus sekä taipeiden ja kosteiden paikkojen hautumisen estäminen väljällä ja ilmavalla vaatetuksella. Taipeisiin voidaan käyttää talkkia kuivattamaan kosteutta.

Ihon sieni-infektion asiantuntijahoito

Laaja-alaisten ja paikallishoidosta huolimatta jatkuvien ihon sieni-infektioiden hoitoon voidaan joskus lapsillakin tarvita lääkärin reseptillä määräämää suun kautta otettavaa sienilääkettä. Kynsisilsa ja hiuspohjan silsa paranevat huonosti paikallishoidolla. Käytetyimpiä suun kautta otettavia sienilääkkeitä ovat terbinafiini, itrakonatsoli ja flukonatsoli. Ihon sieni-infektion diagnoosi tulisi varmentaa sieninäytteen ottamisella ennen suun kautta otettavan hoidon aloittamista.

Ihon sieni-infektion ennaltaehkäisy

Sieni-infektioiden ehkäisemisessä oleellista on huolehtia ihon hyvästä hygieniasta sekä välttää erityisesti hautuvien ihoalueiden ja taipeiden ihorikkoja.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit