Suonikohjujen hoito: toimenpiteet ja vaahtoruiskutus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Suonikohjujen hoito: toimenpiteet ja vaahtoruiskutus

Päivitetty: 20.09.2018

Suonikohjut ovat jalkojen pinnallisia laskimoiden laajentumia. Niitä voidaan hoitaa eri toimenpiteiden avulla. Suosituimmat suonikohjujen hoitotavat ovat vaahtoruiskutus, laserhoito, radiotaajuushoito sekä perinteinen leikkaus. Suonikohjutoimenpiteet tekee yleensä verisuonikirurgiaan erikoistunut lääkäri (esim. sydän- ja verisuonikirurgi).

Suonikohjujen hoito ja toimenpiteet

Suonikohjujen ensisijaisia hoitoja ovat liikunta, jalan mittojen mukaan valmistetut tukisukat sekä mahdollisen ylipainon vähentäminen (katso tarkemmin erillinen artikkeli suonikohjut). Mikäli näillä keinoilla vaivaa ei saada kuriin, voidaan ryhtyä toimenpiteeseen suonikohjujen hoitamiseksi.

Julkisen terveydenhuollon puolella suonikohjutoimenpiteelle on olemassa tietyt vaatimuksensa. Näitä ovat mm. jatkuvat päivittäisen oireet (tukisukan käytöstä huolimatta), vaikutus työkykyyn, mahdolliset ihomuutokset tai säärihaava. Pelkästään ulkonäöllisistä eli esteettisistä syistä suonikohjutoimenpiteitä ei julkisessa terveydenhuollossa tehdä. Sen sijaan yksityisen terveydenhuollon puolella päätös hoitotoimenpiteestä voidaan tehdä tapauskohtaisesti, lääkärin ja potilaan yhteisen puntaroinnin pohjalta.

Suonikohjuleikkaus ja vaahtoruiskutus - kulku

Suonikohjuleikkauksen alussa hoidettavat laskimot paikannetaan ja merkataan ultraäänen avulla. Tämän jälkeen jalan pinnalliset laskimot joko arpeutetaan tai poistetaan. Toimenpiteellä ei käytännössä ole vaikutusta alaraajojen verenkiertoon, koska pääosa laskimoverestä palaa jaloista sydämeen syviä laskimoita pitkin. Toimenpiteen tarkempi kulku riippuu valitusta hoitomuodosta.

Vaahtoruiskutusta käytetään pääasiassa pinnallisten ja melko pienten suonikohjujen hoitoon. Se perustuu hoidettaviin laskimoihin ultraääniohjauksessa ruiskutettavaan aineeseen, joka tukkii verisuonen ontelon. Tämä johtaa laskimoiden arpeutumiseen ja vähittäiseen kuihtumiseen. Toimenpide on hyvin kevyt eikä edes puudutusta tarvita. Vaahtoruiskutushoito kestää noin puoli tuntia.

Laser- tai radiotaajuushoitoa käytetään yleensä syvempien ja hieman suurempien laskimolaajentumien hoitoon. Toimenpide tehdään tavallisesti paikallispuudutuksessa ja siinä laskimon sisään viedään neulan avulla pieni laser- tai radiotaajuusputki. Tämä kuumentaa laskimon, jonka seurauksena laskimo tukkeutuu, arpeutuu ja kuihtuu pikku hiljaa pois. Laser- ja radiotaajuushoidot kestävät noin puoli tuntia.

Perinteistä leikkausta käytetään nykyisin pääasiassa laajojen suonikohjujen hoitoon. Yleensä toimenpide tehdään nukutuksessa tai selkäydinpuudutuksessa, mutta myös paikallispuudutusta käytetään. Suonikohjuleikkauksessa pinnalliset laskimot poistetaan virkkuukoukkua muistuttavalla esineellä ihoviiltojen kautta. Yleensä hieman suurempi viilto tehdään nivusen alueelle, ja tarvittaessa lisäksi pieniä viiltoja reiden, säären tai pohkeen alueelle. Poistamisen lisäksi hoidettavia laskimoita voidaan myös sulkea ompelemalla. Leikkauksen lopuksi ihoviillot ommellaan kiinni.

Suonikohjuleikkauksen ja vaahtoruiskutuksen jälkeen

Jälkihoito riippuu valitusta hoitomuodosta. Vaahtoruiskutuksen jälkeen kävely on sallittua heti hoidon jälkeen ja kotiutuminen on mahdollista hyvin lyhyen seuranta-ajan jälkeen. Sairauslomaa ei yleensä tarvita lainkaan toimenpiteen helppouden vuoksi. Laser- tai radiotaajuushoidossakin kotiutuminen on yleensä mahdollista 1-2 tunnin kuluessa eikä sairauslomaa myöskään tarvita.

Perinteisestä leikkauksesta toipuminen on hieman hitaampaa. Mahdollisesta nukutuksesta toivutaan tarkkailuyksikössä. Kotiutuminen on mahdollista nopeammin, jos leikkaus on tehty puudutuksessa. Hoitaja poistaa tikit noin 10 päivän kuluttua leikkauksesta ja sairausloman tarve on työstä ja tilanteesta riippuen yleensä 2-4 viikkoa. Leikkauksen jälkeen jalkaan ilmaantuu yleensä reiluja mustelmia, lievää arkuutta ja turvotusta. Tämä on kuitenkin normaalia ja menee ohi ajan kanssa. Sen sijaan lääkäriin tulee olla yhteydessä, mikäli toimenpiteen jälkeen nousee kuumetta tai jalassa ilmenee voimakasta kipua.

Korvaukset

Kelan kautta on mahdollista saada osittaista korvausta myös yksityisen terveydenhuollon lääkärikäynteihin ja toimenpiteisiin, kuten suonikohjujen hoitotoimenpiteisiin.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit