Hampaiden valkaisu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Hampaiden valkaisu

Päivitetty: 20.09.2018

Hampaiden valkaisu tarkoittaa hampaiden värjäymien poistamista kemiallisen käsittelyn avulla.

Hampaiden valkaisu

Hampaiden valkaisu auttaa poistamaan hampaiden värjäytymiä. Ne voivat syntyä monista eri syistä. Värjäymien tyypillisiä aiheuttajia ovat tupakointi sekä tietyt ruoka-aineet ja juomat (kuten punaviini, kahvi, tee ja kolajuomat). Myös ikääntyminen aiheuttaa muutoksia hammaskiilteen rakenteessa. Lisäksi värjäymät voivat johtua bakteeripeitteistä, kiilteen kehityshäiriöistä tai jopa tetrasykliini-antibioottien aiheuttamista muutoksista kehittyvään hammaskiilteeseen. Käytetystä tekniikasta ja aineista riippuen hampaan sävy voi vaaleta useita asteita verrattuna lähtötilanteeseen - omaan alkuperäiseen vaaleuteensa saakka tai vielä vaaleammaksikin.

Hampaiden valkaisu ja toteutus

Suuhygienistin tai hammaslääkärin suorittamaan vastaanottovalkaisuun on olemassa lukuisia eri vaihtoehtoja ja tekniikoita. Kaikki valkaisutekniikat perustuvat hampaan pinnalla tapahtuvaan kemialliseen reaktioon, jossa valkaisuaineen ainesosat (ns. peroksidit) rikkovat hampaan värjäyminä näkyviä hiukkaskertymiä. Joissakin tapauksissa valkaisukäsittely voidaan joutua uusimaan halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Tyypillinen kesto valkaisutoimenpiteelle on noin 60-90 minuuttia, riippuen värjäytymien määrästä ja käytetystä tekniikasta.

Hampaiston valkaisuun on saatavilla myös kotihoitotuotteita sekä valkaisevia hammastahnoja. Valkaisevat hammastahnat eivät kuitenkaan sovellu pitkäaikaiseen käyttöön, sillä ne aiheuttavat pitkään käytettyinä usein hampaiden herkistymistä ja vihlontaa.

Hampaiden valkaisu - valkaisun jälkeen

Valkaisun jälkeen hampaat voivat olla huomattavan herkkiä eri ärsykkeille. Lievä vihlominen on yleistä, mutta myös sen pitäisi hävitä muutamassa päivässä. Tulehduskipulääkkeellä voidaan vähentää valkaisun jälkeistä arkuutta hampaissa. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi värjääviä ruoka-aineita ja juomia sekä tupakointia on hyvä välttää noin kahden viikon ajan.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit