Alkuraskaus
Raskaus alkaa hedelmöittyneen munasolun kiinnittyessä naisen kohdun limakalvolle. Tällöin kuukautiskierto loppuu ja munasolu alkaa muuttua alkionkehityksen kautta uudeksi ihmisyksilöksi. Alkuraskaus tarkoittaa raskauden ensimmäistä 16 viikkoa.
Alkuraskauden oireet ja seuranta
Alkuraskaus aiheuttaa oireita, jotka ovat yleensä voimakkaimmillaan 6-8 raskausviikon kohdalla. Tyypillisiä alkuraskauden oireita ovat mm. väsymys ja pahoinvointi, joka yleensä painottuu aamuun. Lisäksi saattaa ilmaantua rintojen arkuutta, herkistymistä hajuille sekä ihon muutoksia, kuten jo olemassaolevien pigmenttialueiden tummumista.
Joka neljännellä naisella esiintyy alkuraskauden aikana niukkaa verenvuotoa emättimestä ("valekuukautiset"). Vuoto on vaaratonta, mikäli se ei ole runsasta tai siihen ei liity kramppimaisia alavatsakipuja.
Raskaus voidaan todeta virtsasta tehtävällä raskaustestillä, joita myydään apteekeissa. Testi on yleensä luotettava jo muutama päivä kuukautisten viivästymisen jälkeen. Äitiysneuvolakäyntejä on tiheästi raskauden aikana ja niihin kuuluvat myös lääkärintarkastukset. Äitiysneuvolassa tutkitaan mm. odottavan äidin veriryhmä ja veriarvot sekä mitataan virtsan valkuaisaine- ja sokeripitoisuutta sekä verenpainetta. Alkuraskaudessa voidaan ultraäänellä eli kaikukuvauksella myös varmistaa raskauden kesto.