Genitaaliherpes
Genitaaliherpes eli sukuelinherpes tarkoittaa herpes simplex -nimisen viruksen aiheuttamaa rakkuloita muodostavaa tulehdusta sukuelinten alueella. Yleensä genitaaliherpeksen aiheuttaa herpes simplex 2 -virus (HSV-2) ja huuliherpeksen HSV-1, mutta HSV-1 voi myös aiheuttaa genitaaliherpeksen ja HSV-2 huuliherpeksen. Virus säilyy lepotilassa elimistössä ja aktivoituu elimistön puolustuskyvyn heiketessä. Noin joka viides suomalainen saa HSV-2-tartunnan, mutta vain pieni osa saa oireita.
Genitaaliherpeksen oireet ja tutkiminen
Genitaaliherpeksen ensioireisiin kuuluvat kirvely, kutina ja kipu. Tämän jälkeen samaan kohtaan ilmaantuu rakkuloita, jotka ovat aluksi kirkkaita ja muuttuvat myöhemmin haavaisen vaiheen kautta rupimaisiksi. Tyypillisesti rakkulat ilmaantuvat miehillä terskan ja naisilla ulkosynnyttimien alueelle, mutta rakkuloita voi olla myös läheisillä ihoalueilla. Oireilu kestää tavallisesti 2-3 viikkoa.
Ensimmäisen kerran genitaaliherpestä sairastettaessa oireilu voi olla rajumpi ja siihen voi liittyä yleisiä oireita muualla kehossa kuten päänsärkyä tai kuumetta. Ensimmäinen tulehdus voi myös tapahtua huomaamatta ilman oireita. Uusintatulehdus tulee yleensä aina lievempänä eikä siihen liity yleisoireita.
Huuliherpeksen oireista ja hoidosta on kerrottu erillisessä artikkelissa huuliherpes.
Genitaaliherpeksen varma toteaminen vaatii käyntiä lääkärin tutkimuksissa. Sukupuolitauteihin erikoistuneita lääkäreitä ovat ihotautilääkärit, gynekologit (naispotilaat) ja urologit (miespotilaat). Vastaanotolla lääkäri tutkii sukuelinten alueen ja voi ottaa rakkuloiden alueelta näytteen pumpulipuikolla. Myös verikoe herpes-viruksen osoittamiseksi on olemassa.