Plantaarifaskiitti
Plantaarifaskiitti eli jalkapohjan kalvojänteen rappeuma tarkoittaa jalkapohjan kalvojänteen kiputilaa. Se paikantuu jalkapohjassa kantapään etuosiin, jossa kalvojänne kiinnittyy kantaluuhun. Plantaarifaskiitin (plantaarifaskiopatia) tarkkaa syntytapaa ei tiedetä, mutta usein taustalla on rasitus. Plantaarifaskiitti on yleisin nuorilla juoksijoilla sekä 40-60-vuotiailla.
Plantaarifaskiitin oireet ja tutkiminen
Plantaarifaskiitti aiheuttaa kipua jalkapohjaan kantapään etupuolelle. Kipu on yleensä voimakkaimmillaan heti aamusta lähdettäessä kävelemään kipeällä jalalla ja toisaalta tauon (kuten paikallaan istumisen) jälkeen. Plantaarifaskiitin taustalla on usein tavallista voimakkaampii rasitus, kuten juoksuharrastuksen aloittaminen tai pitkä seisominen. Plantaarifaskiittiin voi lisäksi liittyä mm. jalkaterän virheasennot tai vaivaisenluu.
Joskus toistuvissa plantaarifaskiiteissa syynä voi olla tulehduksellinen reumasairaus, mutta onneksi tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.
Monet muutkin vaivat voivat aiheuttaa plantaarifaskiittin tyyppisiä kantapääkipuja. Niistä on kerrottu tarkemmin erillisessä artikkelissa kantapääkipu.
Lääkärin perustutkimuksiin plantaarifaskiittia epäiltäessä kuuluu kantapään ja nilkan alueen tunnustelu sekä liikkeiden tutkiminen. Lääkäri arvioi myös pohjelihasten kireydet ja mahdolliset jalan virheasennot. Yleensä röntgenkuvausta ei tarvita, mutta se voidaan ottaa pitkäaikaisissa vaivoissa tai esim. kantaluun rasitusmurtumaa epäiltäessä. Mikäli toistuvien plantaarifaskiittien yhteydessä herää epäily reumasairauksista, voi tarkemmasta nivelten tutkimisesta sekä verikokeista olla hyötyä.
Jalkaterapeutit ja erityiset askelklinikat ovat erikoistuneet jalkaterän toiminnan ja sen ongelmista johtuvien oireiden tutkimiseen.