Peräaukon streptokokki-infektio eli perianaalidermatiitti on Streptococcus pyogenes –bakteerin aiheuttama peräaukon ympärille ilmestyvä tarkkarajainen, punoittava ja kutiseva ihottumatulehdus. Se tarttuu yleensä kosketuksen ja pisaroiden välityksellä oireettomasta henkilöstä eli kantajasta tai sairastuneesta henkilöstä, mutta se voi tarttua myös kosketuspintojen tai elintarvikkeiden välityksellä. Streptokokin ajatellaan leviävän peräaukon alueelle käsitartuntojen kautta. Peräaukon streptokokki-infektio on yleinen vaiva lapsilla.
MILLOIN HOITOON?
Suositellaan jatkotutkimusta
Peräaukon streptokokki-infektion vuoksi lääkärin arvio on paikallaan, jos peräaukon alueen ihottuma, kutina ja kipu haittaavat lasta eivätkä taltu muutaman päivän paikallishoidolla. Päivystyksellinen arvio ei kuitenkaan ole vaivan vuoksi tarpeen.
Peräaukon streptokokki-infektion oireet ja tutkiminen
Streptokokkibakteerin eli A-ryhmän beetahemolyyttisen streptokokin aiheuttama peräaukon ihoinfektio eli tulehdus aiheuttaa sille tyypilliset oireet, kuten peräaukon ympäristön ihon voimakkaan punoituksen, kutinan ja arkuuden. Peräaukon seutu voi myös olla vetistävä. Ulostamiskipua tai verisiä ulosteita voi esiintyä. Punoittava ihottuma voi levitä peräaukon ympäristöstä nivusalueelle. Infektion voi aiheuttaa myös stafylokokkibakteeri, jolloin varsinaisen ihottuma-alueen ulkopuolella on todettavissa usein näppyjä ja finnejä.
Oireet alkavat yleensä 1-4 päivää tartunnasta, mutta joskus pisimmillään jopa kuukauden kuluttua. Oireinen henkilö ei tartuta tautia enää vuorokauden kuluttua suun kautta otetun antibioottihoidon aloituksesta (katso hoidosta tarkemmin kohdasta Asiantuntijahoito).
Lääkäri toteaa peräaukon streptokokki-infektion usein oireiden sekä peräaukon alueen tarkastelun ja iholöydöksen perusteella. Streptokokkibakteeri voidaan tarvittaessa varmentaa peräaukon alueelta otetun ihonäytteen avulla.
Peräaukon streptokokki-infektion itsehoito
Lievää peräaukon oireilua voi kokeilla hoitaa kotioloissa esimerkiksi valkovaseliinin avulla. Itse streptokokin aiheuttama peräaukon tulehdustila vaatii kuitenkin aina terveydenhuollon asiantuntijan arvion ja hoidon eikä sitä voi poistaa itsenäisesti kotikonstein.
Peräaukon streptokokki-infektion asiantuntijahoito
Streptokokin aiheuttama peräaukon ihoinfektio hoidetaan suun kautta otettavalla antibioottikuurilla. Streptokokki-infektio voi uusia, jonka vuoksi tilannetta usein seurataan. Myös peräaukon stafylokokki-infektio hoidetaan yleensä antibiooteilla. On hyvä muistaa, että peräaukon ihoalueen tulehdukseen voi liittyä hoitamaton ummetus.
Peräaukon streptokokki-infektion ehkäisy
A-streptokokki voi säilyä useita päiviä kosketuspinnoilla ja pölyssä, joten tartunnan voi saada epäsuorasti myös ympäristöstä. Perheitä ja päiväkotihenkilökuntaa suositellaan pitämään huolta hyvästä käsihygieniasta erityisesti yskimisen, niistämisen ja WC:ssä käynnin jälkeen sekä ennen ruoan laittoa tai ruokailua. WC-tilojen ja pottien puhdistusohjeet suositellaan tarkistettavaksi lasten perianaalidermatiitin leviämisen ehkäisemiseksi, etenkin mikäli tartuntoja on todettu.