Korvien putkitus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Korvien putkitus

Päivitetty: 20.09.2018

Korvien putkitus eli tympanostomia on lapsen (tai joskus aikuisen) korvaan tehtävä toimenpide, jossa tärykalvon läpi asetetaan pieni ilmastointiputki. Putki luo suoran yhteyden välikorvan ja ulkoilman välille. Korvien putkituksen tekee korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja sen yleisimmät syyt ovat toistuva korvatulehdus sekä ns. liimakorva. Suomessa korvien putkittaminen on melko yleinen toimenpide toistuvista korvavaivoista kärsivien lasten hoidossa.

Korvien putkitus

Korvien putkitus tehdään yleensä korvatulehduskierteen vuoksi. Yleensä toimenpide suoritetaan, jos lapsella on toistuvia korvatulehduksia (yli 3 tulehdusta puolen vuoden tai yli 4 tulehdusta vuoden aikana, katso tarkemmin korvatulehdus). Putkitusta käytetään myös tärykalvon taakse muodostuneen sitkeän, liimamaisen eritteen poistamiseksi (ns. liimakorva).

Putkituspäätökseen vaikuttavat lapsen oireiden lisäksi myös ikä ja mahdolliset muut sairaudet. Hoitopäätös tehdäänkin aina yksilöllisen arvion mukaan.

Korvien putkituksen toteutus

Korvien putkitus toteutetaan pienemmille lapsille usein kevyessä nukutuksessa. Nukutus ei satu lainkaan ja lapsi nukahtaa nukutuslääkkeen avulla nopeasti. Vanhemmille lapsille ja aikuisille toimenpide voidaan tehdä myös paikallispuudutuksessa: tällöin vain tärykalvon alue puudutetaan ja lapsi on toimenpiteen aikana hereillä.

Itse toimenpiteessä lääkäri tekee tärykalvoon pienen viillon, johon titaanista tai silikonista valmistettu ilmastointiputki asetetaan. Putkien asentaminen on nopea toimenpide ja se kestää vain noin 10 minuuttia.

Korvien putkituksen jälkeen - seurantakäynnit

Mahdollisesta nukutuksesta toipuminen on nopeaa ja yleensä kotiinlähtö on mahdollista jo parin tunnin kuluttua – paikallispuudutuksessa tehdyssä putkituksessa jopa tätäkin nopeammin. Korvasta saattaa valua eritettä parin päivän ajan. Tämä on normaalia, koska putki mahdollistaa välikorvan tyhjenemisen eritteestä. Jos leikatussa korvassa on ollut runsaasti eritettä, tiputellaan sinne parin päivän ajan antibioottitippoja.

Veden pääsyä korvaan on hyvä välttää. Suihkussa ja saunassa voi käydä normaalisti, mutta suoraan korvaan vettä ei tule suihkuttaa ja ainakin sukellettaessa on hyvä käyttää esim. silikonitulppia tai vaseliinissa pyöräytettyä pumpulia. Noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä on tavallisesti korvalääkärin vastaanotto, jolloin varmistetaan putkien toimivuus. Tämän jälkeen seurantakäyntejä on usein puolivuosittain joko yleislääkärin tai korvalääkärin vastaanotolla.

Putket pysyvät yleensä paikallaan noin 6-12 kk (joskus jopa vuosia). Tämän jälkeen ne irtoavat itsestään ja tulevat ulos korvakäytävän kautta. Samalla myös tärykalvoon tehty viilto kasvaa umpeen. Joskus korvien putkitukseen voi liittyä sivuvaikutuksia (ns. komplikaatioita), kuten korvavuodon pitkittyminen tai putken tukkeutuminen. Näitä epäiltäessä on hyvä ottaa yhteys toimenpiteen tehneeseen yksikköön.

Korvaukset

Yksityisessä terveydenhuollossa sekä lääkärin vastaanottokäynnistä että toimenpiteistä (kuten korvien putkituksesta) on mahdollista saada osittaista Kela-korvausta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit