Täit - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Täit

Päivitetty: 20.09.2018

Täit päässä eli päätäit ovat hiuspohjassa eläviä pieniä hyönteisiä eli loisia. Nykyisin ”täi-epidemioita” tavataan yleisimmin päiväkodeissa ja kouluissa. Täit tarttuvat mm. käytettäessä toisen pipoa, hiuslenkkejä tai hiusharjaa, mutta täit voivat myös siirtyä vaatenaulakossa päähineestä toiseen. Päätäit lisääntyvät munimalla saivareita eli munia hiuspohjaan.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Täit voi yleensä hyvin häätää itsehoidolla, eikä käynti lääkärissä ole tarpeen.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli kutinan lisäksi päänahassa näkyy tulehduksen merkkejä, kuten punoitusta, kuumotusta tai kipua, voi lääkärikäynnistä olla apua.

Täiden oireet ja havaitseminen

Täit purevat hiuspohjaa, mikä aiheuttaa kutinaa. Puremakohdat näkyvät hiuspohjassa pieninä punoittavina näppyinä. Joskus kutisevien näppyjen raapiminen voi aiheuttaa myös bakteeritulehduksen päänahkaan, minkä merkkinä iho voi aristaa ja kuumottaa.

Täiden tai niiden munien eli saivareiden havaitsemiseen voidaan käyttää täikampaa, joita saa mm. apteekeista. Kätevä keino on hiusten kampaaminen paperin päällä, jolloin irronneet täit havaitsee paperilta helpommin. Täit ovat harmahtavia, parin millimetrin kokoisia eliöitä. Ruskehtavat, noin millimetrin kokoiset täin munat eli saivareet löytyvät yleensä hiuspohjasta, aivan hiusten juuresta. Joskus saivareen kuoria voidaan havaita hiuksista jopa kuukausien kuluttua, vaikka täit olisikin jo hiuksista hävitetty.

Täiden itsehoito

Päätäitä voidaan hoitaa apteekista saatavalla shampoolla tai voiteella (permetriini tai malationi). Hoito toistetaan viikon kuluttua. Saatavilla on myös silikoniyhdisteitä (kuten dimetikonia) sisältäviä liuoksia, jotka tukahduttavat täit muodostamalla kalvon niiden ympärille ja tukkimalla niiden hengitystiet. 

Hiuspohjan kampaamista täikammalla suositellaan 1-2 päivän välein noin kahden viikon ajan. Päähineet, lakanat ja muut vuodevaatteet on hyvä pestä 60-asteisessa vedessä. Myös pakastus yön yli tuhoaa täit.

Täiden asiantuntijahoito

Yleensä täiden häätäminen ei vaadi asiantuntijahoitoa. Joskus voidaan joutua käyttämään suun kautta otettavaa erityislupavalmistetta (ivermektiini) sitkeän täiongelman hoitamiseksi. 

Mikäli päänahan näppylät ovat kovin ärtyneitä, hoitona voidaan käyttää päänahkaan laitettavaa kortisoniliuosta. Päänahan mahdollinen bakteeritulehdus hoidetaan antibiooteilla. 

Täiden ehkäisy

Toisin kuin usein luullaan, täit eivät pysty hyppäämään ihmisestä toiseen, vaan siirtyvät suoran hiuskosketuksen tai jonkin esineen (kuten pipon) välityksellä. Paras keino ehkäistä täitartuntaa onkin välttää päähineiden, harjojen ja hiuslenkkien lainaamista. Pitkät hiukset voi myös koettaa laittaa kiinni, jotta hiuskontaktia muihin ei synny.

Usein toistuvalla hiusten pesemisellä tai kodin ylenmääräisellä siivoamisella ei pysty ehkäisemään päätäitä.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja