Lapsen vatsatauti - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Lapsen vatsatauti

Päivitetty: 31.05.2021

Lapsen vatsatauti on hyvin yleinen vaiva. Se on lähes aina viruksen aiheuttama Suomessa. Aiemmin tärkein lasten vatsataudin aiheuttaja oli rotavirus, jonka aiheuttama rajuoireinen vatsatauti on vähentynyt huomattavasti vauvojen rokottamisen myötä. Mahatautia aiheuttavat myös kalikivirukset (kuten norovirukset) sekä hengitystievirukset (kuten  adenovirus). Lapsilla bakteerien, kuten salmonellan, aiheuttamat taudit ovat harvinaisia ja tällöin kyseessä onkin useimmiten etelän lomamatkalta saatu tartunta. Mahatauti on hengitystietulehdusten lisäksi lasten tavallisin sairaus. Puolet lapsista on sairastanut kahden vuoden ikään mennessä ainakin yhden vatsataudin. Tauti tarttuu herkästi vanhempiin lapsiin ja aikuisiin, ja usein koko perhe sairastaa saman taudin.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Alle viiden vuorokauden pituisen vatsataudin voi yleensä hoitaa kotona. Kotihoito on mahdollista, jos lapsella on ikää yli 6 kk, yleistila pysyy melko hyvänä, lapsi pystyy nauttimaan nesteitä suun kautta eikä oksentelu tai ripulointi ole poikkeavan rajua.

Suositellaan jatkotutkimusta

Alle kuuden kuukauden ikäisen lapsen kanssa on syytä hakeutua aina lääkärin tutkittavaksi vatsataudin vuoksi. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, jos oksentelu tai ripulointi on rajua ja yhtämittaista, virtsantulo vähenee tai suun limakalvot ovat kuivat tai silmät kuopalla. Lapsen yleisvoinnin heikkeneminen tai oireiden kestäminen yli viisi vuorokautta on myös peruste hakeutua lääkärin arvioon, kuten myös silloin, kun suun kautta annettava nesteytys ei onnistu kotioloissa.

Kiireellinen

Päivystyksellistä lääkärin arviota tarvitaan tilanteissa, joissa lapsen yleistila on huono, vatsakipu on jaksottaista ja kovaa, ulosteen mukana esiintyy verta, lapsen kädet ja jalat ovat kylmät tai hengitys on syvään huokaavaa.

Lapsen vatsataudin oireet ja tutkiminen

Lapsen vatsataudin oireita ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripulointi. Tautiin kuuluu tyypillisesti myös aaltoileva vatsakipu ja kuumeilu. Oksentelu kestää yleensä pari päivää, jonka jälkeen ilmaantuu 3-14 päivää kestävä ripuli. Rotavirustaudissa ripuli on usein pitkäkestoisempi. Oireiden voimakkuus ja kesto voivat vaihdella suurestikin saman perheen jäsenillä. Rotavirus aiheuttaa erityisesti pienille lapsille kuumetta ja voimakasoireista ripulia ja oksentelua. Rotaviruksen aiheuttamat epidemiat ovat vähentyneet huomattavasti vauvojen rokottamisen myötä. Kalikivirukset aiheuttavat usein lyhytkestoisia vatsatauteja, joista kärsivät yleensä myös aikuiset.

Joskus myös Suomessa pilaantuneen ruoan tai veden sisältämät suolisto-oireita aiheuttavat virukset tai bakteerit voivat aiheuttaa lyhyen, mutta melko rajuoireisen mahataudin. 

Lapsilla oksentelu on yleisoire monille sairauksille ja pelkkä oksentelu ilman ripulointia voi johtua monesta muustakin sairaudesta kuin vatsataudista. Ripulointi puolestaan johtuu lähes aina suoliston tulehduksesta. Tavallisessa mahataudissa lääkärin tekemä lapsen perustutkimus yleensä riittää. Laboratoriokokeita tarvitaan harvoin.

Lapsen vatsataudin itsehoito

Lapsen vatsatautiin ei ole parantavaa lääkettä ja sen hoito on oireenmukaista. Tärkeintä on varmistaa, että lapsi saa riittävästi nesteitä. Mahataudin aikana lapselle voi antaa samaa ravintoa kuin normaalistikin ja sitä, mitä lapsi vain suostuu ottamaan. Nesteiden nauttimista suositellaan seuraavan kaavan mukaisesti:

Lapsen paino - normaali vuorokauden nestemäärä (tähän lasketaan myös ruoan neste):

10 kg - 1000 ml/vrk
20 kg - 1500 ml/vrk
30 kg - 1750ml/vrk
40 kg - 2000ml/vrk

Lisäksi jokainen ripulikerta lisää nestetarvetta noin 50-100 ml/ripuli.

Ripulin tai oksentelun jatkuessa lapselle suositellaan annettavaksi apteekista ilman reseptiä saatavia ripulijuomia. Ajatuksena on, että ripulijuomalla korvataan nesteiden ja suolojen menetystä, mutta sitä ei ole syytä käyttää yksinomaan normaalin juoman ja ruoan sijasta. Nesteytys voidaan antaa pullosta, lasista, lusikalla tai ruiskulla. Vatsataudin aikana lapsi ei yleensä halua itse juoda ja neste tuleekin antaa neuvottelematta lapselle. Tämä tapahtuu helpoiten ruiskulla suoraan suuhun annettuna. Maitohappobakteerivalmisteiden on osoitettu lyhentävän ripulin kestoa noin vuorokaudella.

Lapsen vatsataudin asiantuntijahoito

Koska mahatautiin ei ole parantavaa lääkettä, ei antibiooteistakaan ole hyötyä kuin vain tietyissä poikkeustapauksissa. Hoidon tarvetta määritettäessä lääkäri arvioi mahdollisen kuivuman asteen. Kuivuma korjataan antamalla ripulijuomaa nautittavaksi, mutta juoma voidaan antaa myös nenämahaletkun avulla, jos lapsi ei pysty juomaan. Ripulointia ja pahoinvointia voidaan hoitaa tarpeen mukaan erityisillä lääkkeillä.

Lapsen vatsataudin ehkäisy ja hyvä hygienia

Vatsatautia aiheuttavat mikrobit tarttuvat yleensä kosketustartuntana. Sen vuoksi käsien saippuapesu on tärkeä keino estää vatsataudin leviämistä. Osa viruksista voi tarttua myös ruoka-aineiden tai juomaveden kautta. Tällaisia paikallisia epidemioita kuvataan Suomessa aika ajoin.

Rotavirustulehduksen ehkäisemiseksi on kehitetty kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva rokote, joka annetaan vauvoille suun kautta 2, 3 ja 5 kuukauden iässä. Se ehkäisee tehokkaasti sairaalahoitoa vaativat vaikeat lasten rotavirusinfektiot. Muita mahatautia aiheuttavia viruksia vastaan ei vielä ole olemassa rokotteita.