Lapsen suutulehdus eli stomatiitti tarkoittaa suun, ikenien ja huulten limakalvon tulehdustilaa. Imeväisillä suutulehduksen aiheuttaa tavallisimmin Candida albicans –hiiva (sammas). Sammas on hyvin yleinen vaiva imeväisillä ja siitä kärsii noin 5 % imeväisistä jossain vaiheessa. Lapsilla tavallisimpia suutulehduksen aiheuttajia ovat herpesvirus ja enterovirukset. Herpesviruksen aiheuttamia suutulehduksia on eniten pienillä leikki-ikäisillä lapsilla ja tautia esiintyy tasaisesti kalenterivuoden ympäri. Enteroryhmän viruksista suutulehdusta aiheuttavat tavallisimmin coxsackievirukset, jolloin tautiin liittyy yleensä myös käsien ja jalkojen oireita (käsi-suu-jalkatauti eli hand, foot and mouth disease). Enterovirusinfektioita esiintyy kaikenikäisillä lapsilla erityisesti loppukesäisin ja alkusyksyisin.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Suutulehdus voidaan hoitaa kotioloissa, jos juominen ja syöminen onnistuvat kohtuullisesti ja lapsen yleistila on hyvä.
Suositellaan jatkotutkimusta
Suutulehduksen vuoksi tulee hakeutua lääkäriin, jos juominen tai syöminen ei onnistu kotioloissa tai lapsen yleistila huononee.
Lapsen suutulehduksen oireet ja tutkiminen
Sammas aiheuttaa vaaleita peitteitä ja punoitusta vastasyntyneen tai muutaman kuukauden ikäisen lapsen kieleen ja joskus poskien limakalvoille. Yleensä sammas on oireeton ja lapsi on hyvävointinen. Sammas todetaan ulkonäön perusteella eikä näytteitä tarvita.
Herpesvirukset voivat ensitautina aiheuttaa lapselle voimakasoireisen suutulehduksen (gingivostomatiitti). Herpesviruksen aiheuttamassa suutulehduksessa esiintyy tuoreita ja vanhempia rakkuloita tyypillisesti suun, nielun ja ikenien limakalvolla. Ikenet ovat usein turvonneet ja tihuttavat herkästi verta. Suu on yleensä niin kipeä, ettei juominen tai syöminen onnistu. Oireiluun liittyy yleensä korkea kuume, joka kestää tavallisimmin 3-4 päivää, mutta kuumeilu voi kestää yli viikonkin. Myös pahoinvointia ja päänsärkyä voi esiintyä. Ensitaudin jälkeen herpesvirukset jäävät piilevänä elimistöön ja voivat aktivoitua ajoittain aiheuttaen huuliherpeksen (yskänrokko).
Enteroviruksen aiheuttamassa suutulehduksessa rakkuloita esiintyy tyypillisesti suun takaosassa, suulaessa ja nielurisojen lähellä. Ikenet ovat yleensä terveet. Suu voi olla kipeä, mutta yleensä juominen ja syöminen onnistuvat jotenkuten. Kuumetta ja päänsärkyä voi esiintyä.
Melko hyväkuntoisella lapsella herpes- ja enteroviruksen aiheuttamat suutulehdukset voidaan todeta itsenäisestikin oireiden ja löydösten perusteella. Voimakasoireisissa tapauksissa taudinaiheuttaja voidaan todentaa suun limakalvolta tai nielusta otettavasta näytteestä.
Lapsen suutulehduksen itsehoito
Imeväisen sammaksen hoidossa voidaan happamia hedelmätuotteita, kuten sitruuna- tai puolukkamehua, annostella 1-2 tippaa kielelle aina ruokailun jälkeen. Sammaksen hoitoon saa hyvät ohjeet myös neuvolasta. Sammaksen hoitoon voidaan käyttää paikallisesti suun limakalvolle annosteltavaa sienilääkettä (mikonatsoligeeliä tai nystatiinimikstuuraa), joita saa apteekeista ilman reseptiä.
Herpes- tai enteroviruksen aiheuttama suutulehdus paranee yleensä itsestään ja niiden hoito on oireenmukaista. Kotioloissa tulisi huolehtia riittävästä nesteensaannista. Kiinteiden ruokien syöminen ei välttämättä onnistu lainkaan taudin ärhäkässä vaiheessa. Juomien tulisi sisältää myös energiaa eikä pelkkää vettä suositella juotavaksi. Tehokas kivun hoito on tärkeää, sillä se vähentää suukipua ja edesauttaa siten riittävää nesteennauttimista. Kuume- ja kipulääkkeenä voi käyttää parasetamolia, ibuprofeiinia tai naprokseenia. Pienille lapsille lääkkeet voi annostella suppoina, jos lääkkeen ottaminen suun kautta ei kivun vuoksi onnistu.
Lapsen suutulehduksen asiantuntijahoito
Vaikeaoireisen herpesviruksen aiheuttaman suutulehduksen paranemista voidaan jouduttaa suun kautta tai suonensisäisesti annettavalla asikloviirilääkityksellä. Asikloviiri tulisi kuitenkin aloittaa parin päivän sisällä oireiden alusta. Jos herpes- tai enteroviruksen aiheuttaman suutulehduksen oireet ovat rajut eikä juominen onnistu lainkaan, voidaan nesteet antaa suonensisäisesti sairaalassa. Juomista voidaan joissakin tapauksissa yrittää helpottaa suihkuttamalla puuduteainetta suun limakalvoille. Puuduteaineen vaikutus on kuitenkin hyvin lyhytaikainen.
Lapsen suutulehduksen ennaltaehkäisy
Sammaksen ehkäisemiseksi ei ole olemassa hyviä keinoja. Joskus tuteissa tai leluissa esiintyvä hiivasieni voi aiheuttaa harmillisia toistuvia sammastulehduksia. Tällöin tutit ja lelut kannattaa keittää tai vaihtaa sammaksen uusiutumisen ehkäisemiseksi. Hyvä käsihygienia on paras keino estää virustartunnat.