Ebola - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Ebola

Päivitetty: 26.09.2018

Ebola on ebola-viruksen levittämä vakavaoireinen verenvuotokuume, jota esiintyy ohimenevinä epidemioina Keski- ja Länsi-Afrikan alueella. Kesällä 2014 viimeisin epidemia puhkesi Länsi-Afrikassa: Sierra Leonessa, Guineassa ja Liberiassa. Ebola tarttuu vain eritteiden välityksellä, esim. koskettaessa sairastuneen tai kuolleen henkilön tai eläimen vereen, sylkeen tai virtsaan. Toisin kuin esimerkiksi influenssa, ebola ei tartu ilmateiden kautta, ei myöskään esimerkiksi hyttysten tai pilaantuneen veden välityksellä. Tämän vuoksi taudin maailmanlaajuinen ja laajamittainen leviäminen on hyvin epätodennäköistä. Suomessa ei toistaiseksi ole todettu yhtään varmistettua ebolatartuntaa.

Ebolan oireet ja toteaminen

Ebola aiheuttaa oireita yleensä noin viiden päivän kuluttua tartunnasta (itämisaika voi vaihdella parista päivästä kolmeen viikkoon). Alussa voi esiintyä mm. kuumetta, yleistä särkyä ja heikkoutta sekä oksentelua. Tämän jälkeen alkavat ebolalle tyypilliset verenvuoro-oireet. Verenvuodot voivat olla joko sisäisiä tai ulkoisia; selvimmin nähtävissä ovat verenpurkaumat iholla sekä verenvuodot nenästä ja ikenistä. 

Ebola on erittäin vakava tartuntatauti. Tutkimusten mukaan tautiin kuolee jopa noin 60-90% sairastuneista.

Ebola voidaan todeta verikokeella (osoittamalla joko virus tai sen vasta-aineita verestä).

Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ebolatartuntaa. Jos henkilö kuitenkin on juuri vieraillut epidemia-alueella (esim. Guineassa, Liberiassa tai Sierra Leonassa) ja hänellä todetaan yllä mainittuja oireita, on hyvä hakeutua välittömästi lääkärin arvioon.

Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ebolatartuntaa. Jos henkilö kuitenkin on juuri vieraillut epidemia-alueella (esim. Guineassa, Liberiassa tai Sierra Leonassa) ja hänellä todetaan yllä mainittuja oireita, on hyvä hakeutua välittömästi lääkärin arvioon.

Ebolan hoito ja nesteytys

Ebolassa hoito on oireenmukaista eikä siihen ole tällä hetkellä olemassa parantavaa hoitoa. Hoidossa keskitytään mm. riittävään nesteytykseen ja vakavissa tapauksissa mm. tehohoito on tarpeen.

Ebolan ja tartunnan ehkäisy

Ebola-virus on lähtöisin Afrikasta ja sitä esiintyy lähinnä Keski- ja Länsi-Afrikan alueella. Epidemioita on viime vuosikymmeninä ollut mm. Sudanissa, Zairessa, Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kesällä 2014 puhkesi toistaiseksi laajamittaisin epidemia Afrikan länsirannikolla eli Sierra Leonessa, Guineassa, Liberiassa ja Nigeriassa. Lokakuussa Nigerian epidemia todettiin sammuneeksi, ja sittemmin epidemia on hiipunut myös muualla. Epidemia-alueilla työskennelleitä länsimaalaisia avustustyöntekijöitä sairastui myös ja heitä on siirretty hoitoon Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. 

Ebola-virus tarttuu vain suorassa kosketuksessa tautiin sairastuneeseen tai kuolleeseen ihmiseen, käytännössä siis veren, syljen tai virtsan kautta. Myös tartunta suojaamattoman seksin välityksellä on mahdollinen. Sen sijaan tautia ei voi saada hengitysilman, hyttysten, pilaantuneen ruoan tai veden kautta. Tämän vuoksi taudin suurempi maailmanlaajuinen leviäminen on hyvin epätodennäköistä. Tartunta-alueella matkailevalle ja oleskelevalle on annettu joitakin ohjeita hygieniasta mm. Euroopan tautienehkäisy- ja –valvontakeskuksen (ECDC) julkaisemana ja ne löytyvät mm. THL:n internetsivujen kautta (katso THL:n internetsivuilta Ebola).

Toistaiseksi ebolaan ei ole käytössä rokotetta, mutta testaukset toimivan rokotteen löytämiseksi ovat jo käynnissä.

Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ebolatartuntaa. Lisäksi Suomessa sairauksien suojaus- ja eristämistoimet sairaaloissa sekä virukselle altistuneiden jäljitys ovat kunnossa. Tämä estää tehokkaasti mm. ebolan kaltaisten tautien leviämistä.