Hyvänlaatuinen asentohuimaus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Hyvänlaatuinen asentohuimaus

Päivitetty: 20.09.2018

Hyvänlaatuinen asentohuimaus tarkoittaa korvaperäistä huimausta, jonka tyyppioireena on yleensä alle puoli minuuttia kestävä kiertohuimaus asentojen vaihtamiseen liittyen. Oirekuva johtuu sisäkorvan kaarikäytävien toimintahäiriöstä, mutta tila on vaaraton ja yleensä ohimenevä. 

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Lyhytkestoinen kiertohuimaus on hyvin yleinen oire, jota voi turvallisesti seurata kotona ja yrittää lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli huimaava tunne jatkuu yhtäjaksoisesti useita tunteja tai ei liity selkeästi asentojen muutoksiin, on hyvä hakeutua lääkärin tutkittavaksi muiden vakavampien syiden poissulkuun. 

Kiireellinen

Lääkäriin pitää mennä välittömästi, jos huimaukseen liittyy sekavuutta tai näön, kuulon, puheen tai lihasten toiminnan häiriöitä. Päivystyskäynti on tarpeen myös silloin, jos huimauksen takia on mahdotonta pysyä pystyssä.

ASENTOHUIMAUKSEN  OIREET JA TUTKIMINEN

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen oirekuva on tunnistettavissa pään tai asennon muutoksiin liittyvistä toistuvista kiertohuimauskohtauksta, jotka kestävät tyypillisesti muutamasta sekunnista puoleen minuuttiin. Kiertohuimaus tarkoittaa tunnetta, jossa maailma pyörii ympärillä "kuin karusellissa", ja hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin kiertohuimauksen taustasyy. Huimaava tai pyörryttävä tunne voi ilmetä esimerkiksi pään asennon muuttuessa noustessa makuulta istumaan, kääntäessä kylkeä tai päätä kumartaessa. Oireet johtuvat siitä, että korvien kaarikäytävissä kehon asentoa ja tasapainoa aistiviin kaarikäytäviin kertyvä sakka estää tasapainoelimen normaalin toiminnan ja aikaansaa hetkellisen virheaistimuksen. Kyse on vaarattomasta ja yleensä aina ohimenevästä vaivasta, joka voi kuitenkin tuntua hyvinkin kiusalliselta. Hankalissa kiertohuimauskohtauksissa voi myös esiintyä ohimenevää pahoinvointia.

Hankalaoireisten ja pitkäkestoisten huimausoireiden tutkiminen vaatii lääkärin vastaanottoa. Yleislääkäri tunnistaa oirekuvan ja pystyy poissulkemaan muut vakavammat huimauksen syyt, tarvittaessa korvatautien tai neurologian erikoislääkäriä konsultoiden. Vastaanotolla tehtävään yleistutkimukseen kuuluvat mm. tasapainon testaaminen, silmien sekä korvakäytävien tutkimus sekä usein myös verenpaineen ja kuulon mittaaminen, mutta diagnostiikka pohjautuu pääosin tyypillisiin potilaan kuvailemiin oireisiin. Lääkäri saattaa myös yrittää provosoida huimausta ja tyypillisiä löydöksiä pään kallistuskokein (ns. Dix-Hallpiken testi) diagnoosin varmentaakseen. Tyypillisten oireiden ja löydösten täyttyessä, sekä muiden syiden ollessa epätodennäköisiä, kuvantamistutkimuksia ei yleensä tarvita asentohuimauksen tutkimuksissa. Myöskään laboratoriokokeet eivät kuulu asentohuimauksen diagnostiikkaan.

HYVÄNLAATUISEN ASENTOHUIMAUKSEN ITSEHOITO

Lyhytkestoista ja lievää asentohuimausta voi turvallisesti yrittää hoitaa omatoimisesti. Tila korjaantuu yleensä itsestään muutamassa viikossa, mutta oireen häviämistä voi yrittää nopeuttaa ns. Epleyn menetelmällä (linkki potilasohjeeseen). Nämä pään asentohoidot pyrkivät nopeuttamaan sakan poistumista kaarikäytävistä ja palauttamaan tasapainoelinten normaalin toiminnan.

HYVÄNLAATUISEN ASENTOHUIMAUKSEN ASIANTUNTIJAHOITO, ASENTOHOITO JA LÄÄKITYS

Hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa voidaan hoitona käyttää lääkärin tai fysioterapeuttien ohjaamaa erityistä asentohuimaushoitoa, jonka avulla sisäkorvan tasapainoelimen toimintahäiriön paranemista saadaan nopeutettua. Vastaavia liikkeitä voidaan toteuttaa myös ohjeistuksen mukaan kotona ilman ulkopuolista ohjausta.

Hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen ei ole olemassa edellä mainittujen kallistusharjoitusten lisäksi varsinaista hoitoa, mutta joskus hankalia oirekuvia voidaan hoitaa korvatautien erikoislääkärin toimesta. Oirekuvan ollessa voimakas, lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa reseptillä pahoinvointia lievittäviä lääkkeitä, mutta ennen lääkityksiä muut mahdolliset huimauksen aiheuttajat tulee poissulkea. Itse huimaukseen tai tasapainoelinten sakan kertymiseen ei valitettavasti ole olemassa parantavaa lääkettä.

HYVÄNLAATUISEN ASENTOHUIMAUKSEN EHKÄISY

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen ehkäisyyn ei valitettavasti tunneta tehokkaita keinoja, mutta liikunnalla ja erityisesti tasapainoharjoitteiulla voi jossain määrin yleisesti ehkäistä asennonmuutoksiin liittyvää huimaavaa tunnetta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit