Pakarakipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Pakarakipu

Päivitetty: 20.09.2018

Pakarakivulla tarkoitetaan pakaran alueelle paikantuvaa arkuutta tai kipua. Lyhytaikainen pakarakipu voi olla seurausta normaalista lihasrasituksesta. Pitempiaikainen kipu taas on yleensä johtumiskipua muualta: pakaran alueelle säteilevää kipua voivat aiheuttaa mm. lonkan tai risti-suoliluunivelen kiputilat tai selkäperäiset vaivat.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Pakarakipu on verrattain yleinen vaiva. Mikäli oireet ovat lieviä ja ohimeneviä, pakarakipua voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla parin viikon ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin on hyvä hakeutua, mikäli ilman selvää syytä ilmaantunut pakarakipu jatkuu yli kahden viikon ajan eikä itsehoidosta ole apua.

Pakarakivun aiheuttajat ja tutkiminen

Lyhytaikainen pakarakipu on yleensä peräisin pakaran alueen lihaksista, ja johtuu esim. urheilusuorituksen jälkeisestä normaalista lihasten rasitustilasta. Tällöin mm. kävely portaissa tai pakaran alueen lihasten venytys voi tuottaa pientä kipua. Oireilu häipyy tavallisesti itsestään muutaman päivän kuluessa.

Istuinkyhmyn limapussi sijaitsee lonkan takana ison pakaralihaksen alueella. Limapussi voi ärtyä, jos istuu yhtäjaksoisesti liian pitkään tai väärässä asennossa. Ajoittainen seisomaan nousu sekä istuma-asennon vaihdot helpottavat oireita.

Selkäperäiset vaivat (kuten välilevytyrä ja iskias) säteilevät melko usein pakaran alueelle. Tällöin pakara-alueella voi esiintyä mm. kipua tai puutumista. Yleensä alaselkä on samanaikaisesti kipeä tai jäykkä. Joskus kipu tai puutumisen tunne voi säteillä myös jalkaterään tai varpaisiin saakka. Myös piriformis-syndrooma voi aiheuttaa pakaran alueen kipua, puutumista tai pistelyä. Oireet voivat säteillä edelleen takareiden, pohkeen sekä jopa jalkaterän tai jalkapohjan alueelle. Piriformis-syndroomaan ei yleensä kuitenkaan liity selkäkipua.

Harvinaisemmista pakarakivun aiheuttajista risti-suoliluunivelen kipu (SI-nivelen kipu) paikantuu yleensä alas ristiselkään, mutta voi säteillä myös pakaran alueelle tai nivusiin. Myös selkärankareuma voi oireilla alaselän lisäksi pakaran alueella. Lonkan nivelrikossa kipu voi säteillä pakaran alueelle tai reiteen, vaikka tyypillisesti kipu esiintyykin lonkan alueella. Tällöin oireilu alkaa usein rasituksen jälkeen. Edenneessä nivelrikossa voi esiintyä myös lepokipua.

Pakarakivun tutkiminen edellyttää käyntiä esim. yleislääkärin, fysiatrin tai ortopedin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluvat pakara-alueen ja selän tunnustelu sekä liikkeiden tutkiminen. Tarkentavat tutkimukset riippuvat mahdollisesta vaivan aiheuttajasta. Röntgenkuvaus tai joskus myös magneettikuvaus eli MRI voivat tulla kyseeseen selkävaivaa epäiltäessä, verikokeista on hyötyä mm. selkärankareuman selvittelyissä.

Pakarakivun itsehoito

Rasituksessa ilmaantunut lyhytaikainen pakarakipu häviää usein itsestään. Tarvittaessa pakara-alueen lihasten venyttely voi nopeuttaa lihasten palautumista. Limapussin tulehduksessa eli bursiitissa oireilua aiheuttavaa istuma-asentoa on hyvä välttää. Myös erillinen istuintyyny saattaa olla avuksi.

Kivun hoitoon voi lyhytaikaisesti käyttää apteekeista saatavia kylmäpusseja ja itsehoitolääkkeitä. Parasetamoli on turvallisin valmiste, joka sopii yleensä hyvin yhteen myös muiden lääkitysten ja perussairauksien kanssa. Tulehduskipulääkkeet (ibuprofeeni ja ketoprofeeni) ovat tehokkaita myös ärtymysreaktion ja turvotuksen vähentämisessä. Tablettien lisäksi niitä on olemassa myös paikallisesti käytettävinä kipugeeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami).

Pakarakivun asiantuntijahoito

Pakarakivun asiantuntijahoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Piriformis-syndroomassa ja pitkittyneissä pakaralihasten kiputiloissa erilliset venytysliikkeet tai liikeharjoitteet voivat helpottaa oireilua. Ohjeita näihin voi saada mm. fysioterapeuteilta, kiropraktikoilta, naprapaateilta ja osteopaateilta. Myös pakaralihasten hieronnasta voi olla apua.

Pitkittyneessä limapussitulehduksessa lääkäri voi pistää ärtyneeseen limapussiin kortisonia oireilun rauhoittamiseksi.

Pakarakipua aiheuttavien selkä- tai lonkkaperäisten vaivojen hoidosta on kerrottu erillisissä artikkeleissa: selkäkipu ja lonkan nivelrikko.

Pakarakivun ehkäisy

Pakarakipua voivat aiheuttaa mm. pakaran alueella sijaitsevan istuinkyhmyn limapussin tulehdus, selkäperäiset vaivat tai lonkan nivelrikko.

Istuinkyhmy on syvällä pakaralihaksessa tuntuva suoliluun uloin osa. Sen päällä olevan limapussin ärsytysperäinen tulehdustila on usein seurausta väärästä istuma-asennosta tai liian pitkäaikaisesta yhtäjaksoisesta istumisesta. Samat syyt voivat altistaa myös piriformis-syndroomalle. Asentojen muutos sekä sopivat tauot istumisesta voivat ehkäistä sekä limapussin tulehdusta että piriformisoireyhtymää.

Selkäkipuja voidaan ehkäistä riittävällä liikunnalla sekä välttämällä tupakointia ja ylipainoa. Selkää kuormittavissa työtehtävissä on tärkeää kiinnittää huomiota oikeisiin työasentoihin – työergonomiaan voi saada vinkkejä erityisesti työfysioterapeuteilta ja työterveyshuollosta. Myös selän sekä keskivartalon lihaskunnon ylläpitäminen ehkäisee tehokkaasti selkävaivoja ja tätä kautta myös pakaran alueelle säteilevää kipua. Tähän saa neuvoja mm. fysioterapeuteilta, kiropraktikoilta ja kuntosaliohjaajilta.

Lonkkanivelrikon syntyä voidaan ehkäistä kohtuullisella liikunnalla ja nivelen käyttämisellä sekä välttämällä ylipainoa.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit