SI-nivelen kipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (3)

SI-nivelen kipu

Päivitetty: 20.09.2018

SI-nivelen kipu tarkoittaa alaselässä sijaitsevan risti-suoliluunivelen kipua. SI-nivelellä tarkoitetaan selkärangan alaosan ristiluun ja lantiomaljan muodostavan suoliluun väliin jäävää nivelrakoa. Sen syynä voivat olla mm. alaselän toimintaan liittyvät viat, selkärankareuma tai esim. ruokamyrkytyksen laukaisema reaktiivinen niveltulehdus.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Lyhytaikaista alaselän ja pakaran kipua voi turvallisesti lievittää itsehoidolla, mikäli oireeseen ei liity kuumetta tai säteilyoireita jalkoihin.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli alaselän kipu on häiritsevää eikä parane itsehoidolla, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Jos esiintyy kuumetta tai aamyöhön painottuvaa ja liikkumalla helpottuvaa kipua, on lääkärin puoleen hakeuduttava herkemmin.

Kiireellinen

Jos alaselän kipuun liittyy jalan lihasten heikkoutta, virtsaamiskyvyttömyyttä tai ulosteen pidättämisen vaikeutta, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin (ns. vakavat iskiasoireet, katso välilevytyrä ja iskias).

SI-nivelen kivun aiheuttajat ja tutkiminen

SI-nivelen kipu paikantuu alas ristiselkään, mutta se voi säteillä myös pakaraan tai nivusiin. Muu oireilu riippuu vaivan aiheuttajasta: kipu voi olla pahimmillaan aamuöisin (selkärankareuma), tuntua erityisesti kävellessä tai etukumarassa työskennellessä tai se saattaa vaihtaa äkillisestikin paikkaa (reaktiivinen niveltulehdus). Levon tai pitkän istumisen jälkeen saattaa esiintyä jäykkyyttä.

Myös raskauteen liittyvä lantion nivelsiteiden löystyminen voi laiheuttaa SI-nivelen kipua.

SI-nivelen kivun tarkempi tutkiminen tapahtuu lääkärin vastaanotolla. Lääkäri tunnustelee risti-suoliluunivelen ja selän alueen sekä tarkistaa liikkuvuuden. Toiminnallista vaivaa epäiltäessä voidaan harkita lisäksi röntgenkuvausta, magneettikuvausta tai joskus hermoratatutkimusta (ENMG-tutkimus). Laboratoriotutkimukset voivat tulla kyseeseen reaktiivista niveltulehdusta tai selkärankareumaa epäiltäessä.

SI-nivelen kivun itsehoito

SI-nivelen kivun itsehoito koostuu lähinnä rasituksen välttämisestä ja kipulääkityksen käytöstä. Pitkiä kävelylenkkejä tai muuta kipua pahentavaa liikuntaa kannattaa hetkellisesti vähentää. Apteekeista on saatavilla ilman reseptiä tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni), joita voi kokeilla kuuriluontoisesti muutaman päivän ajan. Tällöin on kuitenkin syytä varmistaa apteekista lääkkeen sopivuus perussairauksien ja mahdollisten muiden lääkitysten kanssa. Myös parasetamoli auttaa kipuun, vaikka sillä ei olekaan tulehdusreaktiota hillitsevää vaikutusta.

Raskauteen liittyvä SI-nivelen kipu lievittyy yleensä itsestään 3 kuukauden kuluessa synnytyksestä.

SI-nivelen kivun asiantuntijahoito

SI-nivelen kivun asiantuntijahoito tapahtuu vaivan aiheuttajan mukaan. Toiminnallisissa vioissa fysioterapiasta voi olla hyötyä. Raskauden aiheuttaman lantion nivelsiteiden löystymisen apuna voidaan käyttää lantiota tukevaa tukivyötä.

Selkärankareuman aiheuttaman SI-nivelen kivun hoidosta on kerrottu erillisessä artikkelissa selkärankareuma.

SI-nivelen kivun ehkäisy

Ruokamyrkytykset ja esim. sukupuolitauteihin kuuluva klamydia voivat laukaista reaktiivisen niveltulehduksen SI-nivelessä. Näiden tekijöiden välttämisellä voi siis ennaltaehkäistä SI-nivelen kipua.

Lisäksi hyvä lihaskunto voi suojata selän toiminnallisilta vaivoilta. Ohjeita harjoitteluun saa mm. fysioterapeuteilta ja kuntosaliohjaajilta.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja