Rintakipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (3)

Rintakipu

Päivitetty: 20.09.2018

Rintakipu tarkoittaa rintakehän seudussa tuntuvaa kipua. Sitä voivat aiheuttaa mm. kylkiluihin ja kylkivälilihaksiin liittyvät syyt, keuhkojen sairaudet, ruokatorven ja ruuansulatuksen ongelmat sekä sydämestä johtuvat syyt. Rintakipu on hyvin yleinen oire – käytännössä jokainen kokee sitä ainakin jossain muodossa elämänsä aikana.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos rintakipu on alkanut yskimisen tai rintakehän lievän iskun seurauksena, kipu on vähäistä ja se pahenee syvään hengittäessä tai vartalon kierroissa, eikä oireeseen liity kuumetta tai hengenahdistusta, kyse on todennäköisesti ohimenevästä kylkiluun tai kylkivälilihasten kiputilasta. Tällöin oiretta voi jäädä seuraamaan muutaman päivän ajan. 

Suositellaan jatkotutkimusta

Rasitukseen liittyvä, ohimenevä rintakipu on syytä tutkia viikon kuluessa. Myös muun tyyppinen rintakipu on aihe tutkimuksiin, mikäli oire ei lievity muutamassa viikossa.

Kiireellinen

Mikäli rintakipuun liittyy selvä hengenahdistus tai rintakipu tuntuu puristavana ja on alkanut äkillisesti, tulee lääkäriin hakeutua välittömästi. 

Rintakivun aiheuttajat ja tutkiminen

Rintakipu voi johtua kylkiluiden ja niiden välissä olevien kylkivälilihasten vaivasta. Tällöin on tyypillistä, että rintakipu pahenee sisään hengitettäessä, yskäistäessä tai ylävartaloa kierrettäessä. Rintakehältä saattaa myös löytyä jokin tietty kohta, jonka painaminen aristaa. Kylkiluumurtuman voi saada paitsi suoran iskun vuoksi, myös kovan yskimisen seurauksena. Myös kylkivälilihaksen kramppi tai venähdys oireilee hyvin samalla tavoin. Joskus myös kylkiluiden välissä kulkevien hermojen jääminen pinteeseen esim. jännittyneen kylkivälilihaksen vuoksi voi aiheuttaa rintakivun tunnetta.

Keuhkoperäisistä rintakivun syistä yleisimpiä ovat erilaiset tulehdukset, kuten keuhkokuume. Tällöin muina oireina on tavallisesti hengenahdistusta, yskää ja kuumetta. Keuhkoveritulppa voi rintakivun lisäksi aiheuttaa hengenahdistusta, veriyskää ja pulssin nopeutumista. Myös paniikkihäiriöön voi joskus liittyä rintakipua, hengenahdistusta ja nopeaa pulssia, mutta sen tavallisimpia lisäoireita ovat huimaus ja käsien pistely.

Ruokatorven ärtymykseen (närästys ja refluksitauti) liittyy joskus voimakaskin polttava kipu rintalastan takana – erityisesti ruokailun jälkeen tai makuuasennossa. Samalla suuhun voi nousta karvasta nestettä. Lisäksi sappivaivoihin voi liittyä rintakipua, mutta tyypillisempää on kipu ylävatsalla. Myös vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa toispuoleista kipua rintakehälle – sen muita oireita ovat ihon kihelmöinti ja myöhemmin kipukohtaan ilmestyvät rakkulat.

Sydänperäiseen syyhyn (sepelvaltimotauti, sydäninfarkti) viittaa lähinnä rasitukseen liittyvä, puristava rintakipu, joka saattaa säteillä yläraajaan, leukaperiin, ylävatsalle tai selkään lapojen väliin.

Lääkärin suorittamaan perustutkimukseen rintakivun vuoksi kuuluu mm. sydän- ja hengitysäänien kuuntelu stetoskoopin avulla, rintakehän tutkiminen ja aristavien kohtien painelu. Sydänfilmin (EKG), keuhkoröntgenkuvan ja verikokeiden (kuten tulehdusarvon ja sydänmerkkiaineiden) ottaminen kuuluvat myös perustutkimuksiin. Tarvittaessa sydäntautien erikoislääkäri eli kardiologi voi tehdä tarkempia sydäntutkimuksia. Mikäli oireet viittaavat ruokatorviperäiseen vaivaan, myös ruokatorven ja mahalaukun tähystys eli gastroskopia saattaa tulla jatkotutkimuksena kyseeseen.

Rintakivun itsehoito

Rintakivun itsehoito riippuu kivun aiheuttajasta. Mikäli rintakehän kipu liittyy selvästi ylävartalon kiertoihin, voi kipua koettaa hoitaa muutaman päivän mittaisella kuurilla tulehduskipulääkettä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni). Myös parasetamolia voi käyttää.

Lääkärin toteamaan sepelvaltimotautiin kuuluvia ajoittaisia rintakipuja voidaan hoitaa itsenäisesti nopeasti vaikuttavalla nitraattitablettilääkityksellä, jota on olemassa sekä kielenalustablettina että suusuihkeena (katso tarkemmin sepelvaltimotauti)

Rintakivun asiantuntijahoito

Rintakivun asiantuntijahoito suunnataan vaivan aiheuttajan mukaan. Jos taustalla on rintakehän liikkeisiin tai yläselän toimintaan liittyviä syitä, mm. fysioterapeutin tai kiropraktikon antamasta manipulaatiohoidosta voi olla apua.  

Sepelvaltimotaudinkeuhkokuumeen, refluksitaudinkeuhkoveritulpanpaniikkihäiriön ja vyöruusun hoidosta on kerrottu erillisissä artikkeleissa. 

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit