Synnytys - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Synnytys

Päivitetty: 07.10.2020

Synnytys on tapahtuma, jossa äidin kohdussa oleva lapsi tulee ulos kohdusta kohduunsuun kautta tai keisarileikkauksen välityksellä. Täysiaikaisesta synnytyksestä puhutaan, kun synnytystä edeltävä raskaus on kestänyt vähintään 37 viikkoa.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Jos supistelut muuttuvat tiheiksi ja säännöllisiksi tai lapsivesi menee, on hyvä hakeutua omaan synnytyssairaalaan.

Synnytys ja sen vaiheet

Synnytys voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen sekä istukan irtoamiseen. Niin sanottu limatulppa irtoaa kohdunkaulan suulta ennen synnytyksen käynnistymistä. Synnytys käynnistyy, kun kohtu alkaa supistella tiheämmin ja säännöllisemmin. Lapsiveden meno voi myös merkitä synnytyksen käynnistymistä.

Alatiesynnytys, keisarileikkaus ja kivunlievitys

Normaalin alatiesynnytyksen apuna voidaan käyttää esimerkiksi syntyvän lapsen päälakeen kiinnitettävää imukuppia. Alatiesynnytyksen vaihtoehtona voi olla keisarileikkaus, jossa lapsi autetaan ulos kohdusta vatsanpeitteiden ja kohdun seinämän läpi tehtävästä leikkausviillosta.

Synnytyksen aikaista kipua voidaan lievittää eri tavoilla, kuten ilokaasulla, kohdunkaulan puudutuksella tai epiduraalipuudutuksella (puudutus selkäydinkanavan epiduraalitilaan).