Kiveskipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Kiveskipu

Päivitetty: 20.09.2018

Kiveskipu tarkoittaa kivesten tai kivespussin alueella tuntuvaa arkuutta tai vihlontaa. Kiveskipu johtuu yleisimmin kivesten puristumisesta tai hankauksesta esimerkiksi liian tiukkojen housujen tai pyöräilyn seurauksena. Kipua voivat aiheuttaa myös kiveksiin kohdistuvat iskut, kivestulehdus, lisäkivestulehdus tai kiveksen kiertymä. Myös kivessyöpä voi aiheuttaa kiveskipua, mutta kipu ei kuitenkaan ole kivessyövän yleisin oire. Lievänä ja ohimenevänä vaivana kiveskivusta kärsii suurin osa miehistä jossain vaiheessa elämää.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos kiveskipu on alkanut kivesten puristumisen tai hankauksen seurauksena (kuten tiukat housut tai pyöräily) ja kipu on lievää, vaivaa voi turvallisesti lievittää itsehoidolla muutaman päivän ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli kiveskipu pitkittyy tai voimistuu, kiveksissä tuntuu turvotusta ja kuumotusta tai kipuun liittyy virtsaamisoireita (kuten kirvelyä virtsatessa), on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäriin on hyvä hakeutua myös, jos kipu alkaa ilman selkeää syytä.

Kiireellinen

Jos kiveskipu alkaa äkillisesti tai se on voimakasta, kyse voi olla kiveksen kiertymästä. Tällöin on hyvä hakeutua lääkärin tutkimuksiin välittömästi.

Kiveskivun aiheuttajat ja tutkiminen

Ilman selkeää syytä alkanut kiveskipu tuntuu usein vain lievänä jomotuksena ja menee yleensä itsestään ohi. Kiveksen tai lisäkiveksen tulehdukseen voivat viitata kivun lisäksi kiveksen tai kivespussin alueen turvotus, kuumotus ja punoitus. Kiveksen kiertymässä kipu alkaa tyypillisesti äkillisenä ja voimakkaana alavatsalla ja siirtyy sitten kivespussin seutuun. Tämän lisäksi kives voi turvota. Kiveksen kiertymä on erityisen yleinen kasvuikäisillä pojilla.

Kiveskivun tarkan syyn selvittäminen vaatii käyntiä lääkärin vastaanotolla. Perustutkimuksiin kuuluvat mm. alavatsan sekä sukupuolielinten tarkastelu ja tunnustelu. Tarvittaessa laboratoriokokeiden avulla (kuten CRP, virtsanäyte ja sukupuolitauteja seulovat testit) voidaan etsiä mahdollista tulehdusta ja sen aiheuttajaa. Kivesten ultraäänitutkimuksella voidaan tarkastaa poikkeavia löydöksiä kivesten alueelta.

Kiveskivun itsehoito

Lievää kiveskipua voi yrittää helpottaa vaihtamalla mahdolliset tiukat, puristavat housut löysempiin. Jos kiveskivun on aiheuttanut hankaus esimerkiksi pyöräilyn seurauksena, on pyöräilyä hyvä välttää hetken aikaa tai vaihtaa huonosti istuva satula. Lyhytaikaisesti kivun lievitykseen voi kokeilla myös parasetamolia tai tulehduskipulääkettä (ibuprofeeni tai ketoprofeeni).

Kiveskivun asiantuntijahoito

Kiveskivun asiantuntijahoito määräytyy vaivan aiheuttajan mukaan. Jos syynä on kivestulehdus tai lisäkivestulehdus, lääkäri kirjoittaa reseptillä hoidoksi 2 viikon antibioottikuurin. Kiveksen kiertymä puolestaan edellyttää päivystysleikkausta, jossa kives oikaistaan ja vapautetaan.

Kivessyöpää voidaan hoitaa poistamalla kives sekä antamalla lisäksi tarpeen mukaan säde- tai solunsalpaajahoitoa.

Kiveskivun ehkäisy

Kiveskipua voidaan ehkäistä välttämällä tiukkoja ja puristavia housuja. Virtsatietulehdusta aiheuttavien bakteerien lisäksi myös sukupuolitaudit voivat aiheuttaa lisäkivestulehdusta ja tätä kautta kiveskipua. Sukupuolitauteja voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja